fredag 2 mars 2012

Cyberterrorism och arrogansens pris

Årets RSA konferens har nu kommit till sitt slut. Ett av ämnena som diskuterades på konferensen var kring cyberterrorism. Under en paneldebatt lär det dock ha framkommit att framstående amerikanska namn så som Eric Rosenbach (håller i Cyber Policy frågor för amerikanska försvaret) och Martin Libick (som bl.a. skrivit Cyberdeterrence and Cyberwar) spelar ned riskerna att någon annan än en nation skulle kunna åsamka någon större skada för USA. Inte heller Iran anses utgöra något större hot.

Från min sida så håller jag Martin Libick som en av de mest insatta i cyberkrigsfrågor. Till skillnad från många andra så tycks han ha bra kunskap även om tekniska detaljer. Trots det ser jag på deras inställning i den här frågan som anmärkningsvärd. Jag ser spår av ignorans och arrogans i det. Varför det?


Vi har under rätt många år nu fått exempel på exempel där ungdomar, så långt ner i åldern som 12 år, begår dataintrång. Det är enkelt, även för en ensam tonåring, att skaffa sig kunskap om dataintrång och sedan omsätta det i praktik. Det krävs ingen djup specialkunskap. Det krävs inte flera års studier på hög akademisk nivå. Det krävs inte att man är någon stor grupp människor med gemensam agenda.

Pratar vi 0-day buffer overflows och den typen av sårbarheter vi såg i samband med Stuxnet, så jovisst, det kräver lite mer. Även det är fortfarande inom räckhåll för en ensam person. Men faktum är att man inte ens behöver det eftersom nivån på IT-säkerhet tillräckligt ofta är så löjligt låg att det aldrig ens är aktuellt att gå in så djupt! Ifall man inte ens behöver ett lösenord, eller kan använda ett och samma bakdörrslösenord på samtliga enheter av en viss typ, så är det ju kört redan där, eller hur?

Nivån är så låg att en ensam person kan göra stor skada, något som uppmärksammats de senaste veckorna i bland annat Ny Teknik, som skrev om hur enkelt elnätet kan sänkas. Det är knäppt att vi inte ens kan komma förbi tröskeln där vi är överens om det, trots år efter år med utvärdering efter utvärdering, och vittnesmål efter vittnesmål, som alla säger samma sak.

Läsarfrågan den här veckan blir därför:

===> Har någon sett ens EN enda utredning som inte summerar sårbarheten som katastrofal? <===

Ifall man inte erkänner den sårbarhet som finns, lär man ju knappast göra något åt den heller.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar