torsdag 8 mars 2012

Chrome står inte heller, när de andra faller

Vem tackar nej till $60,000? Den som kan få mer än så...

Till slut kom stunden. Efter att Chrome varit obesegrat tre år i rad, har Chrome nu fallit i årets Pwn2Own. Ändrade regler resulterade i att franska VUPEN gav sig på Chrome, och tog sig dessutom ur Chrome's sandbox. Just den senare delen är en stor deal, VUPEN hade tidigare annonserat att de kunde göra det, men möttes av skepsis från Google som menade att de nog utnyttjade en brist i Flash. Nu står det dock utom allt tvivel att VUPEN verkligen har en exploit som tar sig ur Chrome's sandbox, i default installationen av Chrome.
Varför VUPEN valde att ge sig på Chrome? För att visa att ingen programvara står säker mot en tillräckligt motiverad angripare. Och nog kan man väl säga vid det här laget att knäcka Chrome har det signalvärdet.

De ändrade reglerna då? Att sårbarheten inte behöver rapporteras. Google reagerade på den ändringen genom att dra sig ur som sponsor till Pwn2Own, och istället sätta upp ett separat pris som del av sitt security rewards program. Skulle VUPEN gå till Google med sin sandboxsårbarhet skulle de casha in $60,000, men av allt att döma kommer de inte göra så. Visst får det en att tänka efter? Den där enstaka sårbarheten är värd mer än $60,000 för VUPEN på annat håll.

Pwnium fick däremot svar från Sergey Glazunov, som tacksamt cashade in fulla $60,000. Google har fortfarande $940.000 att ge ut till den som rapporterar buggar.

Så man kan nog i alla fall fortfarande säga såhär: ska du välja webbläsare efter säkerhet är Chrome fortfarande det bästa valet, men är du måltavla för en aktör med en halv miljon på fickan kommer du ändå inte undan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar