torsdag 3 mars 2011

Bankomatvinsten: Äntligen får jag pengar i överflöd

... ja, eller så inte. Men man kan ju undra hur en del tänker, eller inte tänker. DN rapporterar idag om hur bankomater i Australien slutade kontrollera saldot och istället godkände samtliga uttag. Att bankomaterna öppnar sig på det sättet är designat för att stora fel inte ska drabba kunderna.
Jag vill då dra mig till minnes flera svenska incidenter där liknande skett:
  • 2006 - En 49-årig man från Ystad döms för olovligt förfogande till 11 000 kronor i böter efter att ha tagit hand om de 400kr som bankomatens föregående kund glömt i uttaget.
  • 2009 - En 55-årig man från Skellefteå döms för grovt bedrägeri efter att ha plockat ut totalt 290 900 kronor. Försvarets förklaring: "Han trodde bankomaten var snäll mot honom.
  • 2010 - En 55-årig man från Landskrona döms för grovt bedrägeri till ett och halvt års fängelse efter att ha plockat ut totalt 2,8 miljoner kronor från fem bankomater (376 uttag!) och sedan ha flytt landet. Efter ett tag kom han tillbaka och dök upp hos polisen, men efter domen har han återigen flytt landet.
  • 2010 - En 41-åring man i Skellefteå är polisanmäld för att ha tagit hand om 900kr som bankomatens föregående kund inte fick med sig. Även här är rubriceringen olovligt förfogande.
  • 2010 - Anmälan från en person i Tierp som tagit ut 3 000kr men glömt pengarna i bankomaten. Pengarna borta när han kom tillbaka.

Jag säger som Prot i filmen K-PAX: "Every being in the universe knows right from wrong".

Men kanske är det så att framförallt män i åldern 40-60 år får frispel när de ser en stor summa pengar precis framför näsan på dem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar